Masło migdałowe do smarowania

Obok orzechów, bardzo popularne są migdały, choć spora część ludzi kojarzy je wyłącznie że świętami, kiedy to są one wykorzystywane do dekoracji mazurka. Również łączymy je z marcepanem, gdyż jest on wykonany z miazgi migdałowej.

Do czego dodawać migdałowe masło? 

masło migdałowe w niskiej cenieMigdały są nasionami owocu migdałowca zwyczajnego, które są niesamowicie cennym produktem spożywczym. Przede wszystkim są bogate w kwas foliowy, tak ważny dla kobiet w ciąży, magnez regulujący pracę układu nerwowego, potas zapobiegający odwodnieniu czy wapń cenny dla naszych kości. Migdały można jeść na surowo jako przekąska w ciągu dnia, dodawać do ulubionego musli czy ciastek, a także można je zmielić na mąkę, z której wychodzą świetne wypieki. Równie dobrze można z nich zrobić masło migdałowe w niskiej cenie, które ma tyle samo wartości co migdały w całości. W takiej formie migdały sprawdzą się jako smarowidło do pieczywa lub gotowe nadzienie do ciastek czy naleśników. Tak naprawdę jest mnóstwo zastosowań tego produktu, gdyż można jej jeść na zimno i na ciepło. Z uwagi na wysoką cenę migdałów, które mogą kosztować nawet pięćdziesiąt złotych za kilogram, cena masła jest adekwatna i za słoiczek dwustumililitrowy trzeba zapłacić około trzydzieści – czterdzieści złotych. Jednakże robiąc je samodzielnie w domu, z pewnością dużo zaoszczędzimy. Wystarczy kupić surowe migdały ze skórką lub bez i dokładnie zmielić w blenderze na gładką masę. Ten proces jest czasochłonny, gdyż trzeba z przerwami miksować masę migdałową, aby nie spalić blendera.

Najlepsze jest naturalne masło migdałowe, ponieważ wszelkie dodatki, zwiększają tylko jego kaloryczność i sprawiają, że staje się znacznie mniej zdrowe. Najlepiej jest unikać maseł, do których dodawany jest cukier, sól czy niezdrowy olej palmowy