Smaczne ciastka owsiane

Chyba każdy z nas lubi słodycze i chętnie po ni sięga. Jednak spożywanie kupnych wyrobów nie zawsze jest dobrym wyborem, bo są pewne sztucznych dodatków i przede wszystkim zawierają mnóstwo białego cukru. Zdecydowanie lepsze są domowe słodycze.

Jak zrobić ciasteczka owsiane?

ciastka owsianeNie trzeba być zawodowym kucharzem, aby zrobić smaczne ciasteczka, bo przeważnie są one bardzo proste w wykonaniu. Najpopularniejsze są kruche ciasteczka, które można jeść z cukrem lub polewą, ale ich zdrowszą wersją są ciastka owsiane. Składają się przede wszystkim z płatków owsianych, które można stosować w wersji naturalnej, czyli płatkach lub zmielonej na mąkę. Bez względu jakie wybierzemy, na pewno będą znacznie zdrowsze niż sklepowe propozycje. Płatki owsiane same w sobie są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz mają mnóstwo błonnika, który świetnie wpływa na trawienie. Do przygotowania ciastek owsianych potrzebujemy jedynie kilku składników, do których można dodawać dowolne dodatki. Przede wszystkim są potrzebne płatki owsiane, jajka, masło, odrobina proszku do pieczenie albo sody oczyszczone oraz jakiś zdrowy słód na przykład miód, syrop z agawy czy ksylitol czyli cukier brzozowy.  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je zagnieść i można formować małe kulki, które trzeba nieco rozpłaszczyć na blasze do pieczenie. Potem tylko wstawić do piekarnika na kilkanaście minut i ciasteczka są gotowe do jedzenie po ostygnięciu. Należy je przechowywać w suchym i szczelnym opakowaniu.

Jak widać przygotowanie ciasteczek owsianych jest banalnie prosty i nawet nowicjusz w kuchni powinien sobie z nimi poradzić. Są bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe, dlatego mogą je z powodzeniem jeść dzieci. Jeżeli dodamy do nich bakalii, to będą miały bardziej wyrazisty smak.